Covid-19 και περιβάλλον…

Δυστυχώς η πανδημία του Convid-19 είναι μια πραγματικότητα και από τις λίγες φορές που η πραγματικότητα ξεπερνά την υπερβολή των ΜΜΕ. Εμείς σαν μέσο επιλέξαμε από την αρχή να απέχουμε από όλη αυτή την υπέρ(παρά)πληροφόρηση.

Δυστυχώς τα νούμερα είναι τρομακτικά, νούμερα πολέμου ενός αόρατου πολέμου που ζούμε και θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες. Και ενός πολέμου που έπεται μετά από την μάχη του Convid-19, του οικονομικό πόλεμο που έρχεται.

Μέσα από όλο αυτό δεν ήταν δυνατόν να μείνει ανεπηρέαστος ο αθλητισμός, πως είναι δυνατόν άλλωστε. Τα πρωταθλήματα σχεδόν όλου του κόσμου στον πάγο, σε καραντίνα άλλα εγκαίρως και άλλα εγκληματικά εκπρόθεσμα όπως στην Τουρκία και την Ρωσία.

Ads

Δυστυχώς μέσα από όλη αυτή την ανθρώπινη καταστροφή που ζούμε θα πάρει μια μικρή ανάσα από την ρύπανση ο πλανήτης.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Χημείας Μαξ Πλανκ της Γερμανίας και το Ινστιτούτο της Κύπρου εκτίμησαν ότι περισσότεροι από 8.8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι παγκοσμίως οφείλονται στη ρύπανση του αέρα, κάτι που ισοδυναμεί με τη μείωση σχεδόν κατά τρία χρόνια του παγκόσμιου προσδόκιμου ζωής.

«Είναι πραγματικά μια λυπηρή διαπίστωση ότι η οικονομική δραστηριότητα μειώνεται αλλά την ίδια ώρα ανακουφίζεται ο πλανήτης γιατί μειώνονται τα επίπεδα της μόλυνσης. Ο πλανήτης μας είναι πανέμορφος αλλά και πολύ εύθραυστος και η μόλυνση που προκαλείται από τους ανθρώπους μπαίνει σε διαφορετική προοπτική τώρα. Επομένως, νομίζω ότι για την συζήτηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αυτή είναι χρήσιμη παρατήρηση»,

Ζόζεφ Ασμπάχερ, Διευθυντής Προγραμμάτων της ESA.

Ερευνητές από την Νέα Υόρκη αναφέρουν πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία σχετικών ερευνών τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα  μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η παραμονή των πολιτών στα σπίτια είχε ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων τόσο εντός των πόλεων όσο και εκτός, με συνέπεια η χρήση αυτοκινήτου ή αεροπλάνου- κύριες πηγές ρύπων- να μειωθεί δραστικά.

Τόσο η Κίνα όσο και η Βόρεια Ιταλία σημείωσαν επίσης σημαντική μείωση του διοξειδίου του αζώτου, γεγονός σχετίζεται με τις λιγότερες διαδρομές με αυτοκίνητα και την μείωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας. Μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας στα κανάλια της Βενετίας, τα νερά φαίνονται πιο καθαρά και μάλιστα μπορεί πλέον να διακρίνει κανείς και ψάρια μέσα σε αυτά.

Το συγκεκριμένο αέριο μάλιστα θεωρείται σημαντικός ατμοσφαιρικός ρύπος και ταυτόχρονα βασικός παράγοντας για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Την ίδια ώρα πάντως, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα οι επιστήμονες εκτιμούν ανεξάρτητα από τα παραπάνω ενθαρρυντικά στοιχεία. Tο γεγονός πως στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού οι άνθρωποι εργάζονται κατά κύριο λόγο από το σπίτι πιθανότατα θα οδηγήσει σε περισσότερη ανάγκη για οικιακή θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια.

Ας ελπίσουμε να αντιληφθούν όλοι την σοβαρότητα της κατάστασης με τον έναν η τον άλλον τρόπο. Και αυτή η καταστροφή να μας κάνει λίγο πιο σοφούς και περισσότερο υπεύθυνους απέναντι στους εαυτούς μας, στους συνανθρώπους μας και στην συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα και την φύση.

 

ΠΗΓΕΣ:BBC,EFSYN

 

in2sports
ads