Το Ultras Clothes είναι εδώ…

Για αρκετά χρόνια η οπαδικής ένδυση στην Ελλάδα αποτελούσε ένα θέμα taboo… Όσο κι αν όλοι μας είχαμε αγάπη στα συνδεσμιακά ήδη των ομάδων μας, ποτέ δεν ξέραμε που να στραφούμε και πως υπάρχει τρόπος αυτό να ανοιχτεί σε πιο εμπορικό επίπεδο.

Το Ultras Clothes όμως είναι εδώ και μας δείχνει το δρόμο, όχι μόνο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή στην οπαδική ένδυση αλλά και μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από το γήπεδο, την εξέδρα και την τρέλα που έχει ένας οπαδός…

Είχαμε την τιμή να μιλήσουμε με τους υπεύθυνους του Ultras Clothes και να μας πουν δύο λόγια για την φιλοσοφία και την προσπάθεια τους…

1. Πόσα χρόνια ζωής μετράτε σαν Ultras Clothes;

Η ιδέα των Ultras Clothes μας μπήκε στο μυαλό λίγο πριν το 2010. Είχαμε εμπειρία πάνω στο ρούχο και τις εκτυπώσεις και ταυτόχρονα μας άρεσε η φάση του γηπέδου πολύ. Πάντα τρέφαμε θαυμασμό προς το κομμάτι του γηπέδου που αποτελείται από τους οπαδούς. Η ατμόσφαιρα, το κλίμα μέσα και έξω από το γήπεδο, τα συνθήματα και τα χρώματα είναι κάτι που σε συνεπαίρνει απλά και μόνο κοιτάζοντας το.

Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε, στην αρχή πιο χαλαρά και μετά στα σοβαρά, να φτιάξουμε μία φίρμα που να αντιπροσωπεύει τους οπαδούς στην Ελλάδα και να κατασκευάζει οπαδικά ρούχα. Το 2010 αποφασίσαμε να κάνουμε την τρέλα και το πάθος μας δουλειά συνδυάζοντάς τα με τον σεβασμό προς την κουλτούρα, τις αξίες και την αισθητική των οπαδών. 10 χρόνια μετά μπορούμε να κοιτάμε εκείνη την επιλογή και να είμαστε περήφανοι.

2. Αντιμετωπίσατε δυσκολίες το πρώτο διάστημα μιας και είναι κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια έγινε αγαπητό στην Ελλάδα;

Ο οπαδισμός στην Ελλάδα δεν έγινε τα τελευταία χρόνια πιο αγαπητός από ότι ήτανε παλιά. Απλά πλέον υπάρχουν περισσότερα μάτια που είναι στραμμένα πάνω του. Με αυτή την έννοια, ναι, έχει γίνει πιο δημοφιλής σαν κουλτούρα. Το ίντερνετ φυσικά έχει βοηθήσει πολύ σε αυτό.

Από την δικιά μας σκοπιά βέβαια ισχύει το εξής: Πάντα όταν κάνεις μία καινούρια αρχή υπάρχουν ορισμένα στάδια  και ορισμένα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσεις. Συνήθως αυτά τα εμπόδια έχουν να κάνουν με εσένα και τον τρόπο που θες να χτίσεις αυτό που φτιάχνεις και όχι με το κοινό σου ή τους πελάτες.

Το βασικά προβλήματα με τα οποία ερχόμασταν αντιμέτωποι ήταν το να καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα αυθεντικό στυλ με τον δικό μας χαρακτήρα, που να ταιριάζει στις ανάγκες των οπαδών στην Ελλάδα. Ήταν αναμφίβολα ένα δύσκολο ζήτημα με το οποίο αναμετριόμαστε ακόμη και τώρα .

3. Ποια είναι η διαφορά φιλοσοφίας γύρω από την οπαδική ένδυση στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό;

Eνδιαφέρουσα ερώτηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε όσα θα θέλαμε γι’ αυτό. Η οπαδική σκηνή είναι ανεξάντλητη και δεν εκτείνεται μόνο στις χώρες που συνήθως μας έρχονται πρώτες στο μυαλό -Αγγλία, Ιταλία κλπ.- αλλά σε όλο τον κόσμο! Σίγουρα πάντως υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης  και του Νότου.

Όσο πιο βόρεια τόσο περισσότερο λανσάρεται το casualστυλ, με την πολύ προσεγμένη εμφάνιση, με τις ακριβές μάρκες κλπ. Στον Νότο από την άλλη, η οπαδική παράδοση ανήκει περισσότερο στον δρόμο. Το στυλ εδώ είναι πιο αυθεντικό και πιο «αλήτικο». Φόρμες, fullface, παντελόνια με τσέπες, μαύρα φούτερ και κοντομάνικα με οπαδικά λογότυπα, κεντήματα και στάμπες εδώ κλέβουν την παράσταση.

Ακολούθησε μας εδώ στο facebook

4. Τον τελευταίο χρόνο, που δεν υπήρχε μπάλα λόγω του Covid-19, ήταν μια δύσκολη περίοδος  για το εμπορικό κομμάτι των Ultras Clothes;

Ο τελευταίος χρόνος ήταν αναμφίβολα μία δύσκολη περίοδος για όλους σε πολλούς τομείς. Πολλά από αυτά που είχαμε για δεδομένα ανατράπηκαν μαζί και το ποδόσφαιρο που σταμάτησε απότομα στην μέση της σεζόν. Μετά από αυτό το διάλειμμα 3 περίπου μηνών ξαναξεκίνησε με τα χίλια ζόρια αλλά τουλάχιστον ξεκίνησε!

Το άδειο γήπεδο είναι ένα απογοητευτικό θέαμα όταν το βλέπεις, αλλά η καρδιά των οπαδών δεν σταματάει να χτυπάει ακόμα κι αν δεν μπορούν να δουν την ομάδα τους από κοντά. Σε μία περίοδο όπου το ποδόσφαιρο σταμάτησε εμείς συνεχίσαμε να κάνουμε αυτό που κάναμε και πριν. Σχεδιάζαμε, ράβαμε και τυπώναμε με τον ίδιο ζήλο, γιατί οι ανάγκες των οπαδών συνέχιζαν να υπάρχουν.

Ultras Clothes Kallithea, Αραπάκη 73 Καλλιθέα

5. Πόσα καταστήματα Ultras Clothes υπάρχουν στην Ελλάδα;

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 2 φυσικά καταστήματα στην Αθήνα. Το ένα βρίσκεται στην Καλλιθέα και το άλλο στον Κορυδαλλό. Ακόμα, υπάρχει το κατάστημα που λειτουργεί μέσω Facebook στην σελίδα UltrasClothesκαι το πιο πρόσφατο κατόρθωμά μας, το νέο μας ηλεκτρονικό κατάστημα που το βρίσκει κανείς στην διεύθυνση Ultras Clothes.gr.Υπάρχει κι ένα κατάστημα που κρατάει ψιλά την σημαία των Ultras Clothes στην Κύπρο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Λακαταμίας στην Λευκωσία.

6. Η οπαδική ένδυση είναι κάπως ενοχοποιημένη στην Ελλάδα; Αν ναι, γιατί θεωρείς ότι γίνεται αυτό;

Εντάξει, δεν είναι μόνο η οπαδική ένδυση κάπως ενοχοποιημένη στην Ελλάδα. Περισσότερο θα λέγαμε πως είναι ολόκληρη η φιγούρα του οπαδού. Στο μυαλό του μέσου ανθρώπου ο οπαδός μπορεί να φέρνει άσχημους συνειρμούς που δυστυχώς πολλές φορές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Θα πρέπει όμως να καταλαβαίνει κανείς ότι οι οπαδοί είναι κι αυτοί απλοί, κανονικοί και καθημερινοί άνθρωποι που τρέφουν αγάπη για την ομάδα τους και γι’ αυτό που κάνουν.

Η οπαδική κουλτούρα είναι μία ωραία, σημαντική και ιστορική κουλτούρα και αν δεν αρέσει σε κάποιους… υπάρχει εκείνο το γνωστό σύνθημα που λέει «Nobodylikesusbutwedontcare». Μπορεί να ακούγεται κάπως υπερβολικό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

 7. Ποιο είναι το πιο δημοφιλές σύνθημα-μοτο σε μπλούζα που σας ζητάνε οι πελάτες;

Το πιο δημοφιλές…είναι το «ACAB». Η έννοια του είναι γνωστή σε όλους, οπότε δεν είναι ανάγκη να το εξηγήσουμε. Άλλωστε δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Δική μας δουλειά όπως είπαμε και πριν,είναι να σεβόμαστε και να εκπροσωπούμε την κουλτούρα, τις αξίες και την αισθητική των οπαδών.

8. Yπάρχει κάποια χώρα στο εξωτερικό, που κατά τη γνώμη σου, είναι πολύ μπροστά στο κομμάτι της οπαδικής ένδυσης;

Το κομμάτι της οπαδικής ένδυσης ανεβαίνει πολύ τα τελευταία χρόνια παντού και ειδικά στην Ευρώπη. Υπάρχουν ανάγκες για πρωτότυπα ρούχα που πρέπει συνέχεια να ανανεώνονται. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τον οπαδικό ρουχισμό. Η Ιταλία ήταν από τις πρώτες χώρες που ήταν μπροστά στο κομμάτι της ένδυσης. Έβλεπες πράγματα που στην Ελλάδα ήρθαν 5 και 10 χρόνια μετά.

Πλέον και στην χώρα μας έχουν ανέβει πολύ οι ανάγκες των οπαδών. Αυτό έχει βοηθήσει πολύ. Μπορούμε να πούμε ότι εδώ στην Ελλάδα δημιουργούμε και εξελίσσουμε την μόδα συνεχώς και ότι υπάρχουν πολλά βλέμματα πάνω μας από τις υπόλοιπες χώρες στο εξωτερικό.

9. Παραγγελίες από εξωτερικό δέχεστε; Είναι πολλές;

Επαφές στο εξωτερικό έχουμε μπόλικες. Κατά καιρούς έρχονται μηνύματα με παραγγελίες για τα δικά μας Ultras Clothes ή για μαζικές παραγγελίες από οπαδούς ομάδων που έχουν τα δικά τους group. Υπάρχει σίγουρα το φράγμα των μεταφορικών που πολλές φορές επιβαρύνει αρκετά το κόστος και κάνει πιο δύσκολη τη δουλειά μας.

10. Ένα μήνυμα σε όλους τους οπαδούς του ποδοσφαίρου και σε όλους τους οπαδούς των Ultras Clothes;

Στους καιρούς μας έχει πολύ σημασία: Να παραμένεις αυθεντικός! Το ποδόσφαιρο με τα χρόνια αλλάζει, γίνεται πιο εμπορικό, χάνει πολλά από την αίγλη που είχε παλιά και δυστυχώς αυτή η αλλαγή επηρεάζει και τους οπαδούς αλλά και όσους ασχολούνται γενικά με το γήπεδο. Προσπαθούμε στα αλήθεια να μένουμε αυθεντικοί. Το λέμε και στο όνομα της εταιρίας μας The Original Ultras Clothes

Μας αρέσει πολύ αυτό που κάνουμε καθημερινά. Απολαμβάνουμε να σχεδιάζουμε και να δημιουργούμε καινούργια πράγματα και γι’ αυτό μπορούμε να συνεχίζουμε. Άρα, αν έχουμε κάτι να πούμε στους υπόλοιπους είναι το ίδιο που λέμε και σε εμάς: Να παραμείνουμε αυθεντικοί και όσο μπορούμε να μην επιτρέπουμε στο μοντέρνο ποδόσφαιρο να αλλοιώνει αυτό που κάνουμε και αυτό για το οποίο ζούμε.


Συνέντευξη-Επιμέλεια: Λάμπρος Παπαδής

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΣ