Μπασκετάνθρωποι, σεμινάρια…Ζότς και Δήμητρης Ιτούδης

Γυρίζουμε το χρόνο πίσω, τον Ιούλιο του 2019 όταν διοργανώθηκε το τελευταίο διεθνές σεμινάριο προπονητικής στα Μελίσσια με ομιλητές τον κόουτς Ιτούδη, τον μεγάλο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, τον Γιάννη Χριστόπουλο και τον γυμναστή Κώστα Χατζηχρήστο, που εργάζεται στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ο υπογράφων βρέθηκε στις κερκίδες του γηπέδου, με την ψευδαίσθηση ότι κατέχει το άθλημα και θα αποκόμιζε μια παραπάνω εμπειρία και γνώση με έμφαση στη λεπτομέρεια. Όχι κύριοι. Η ολική ανατροπή έγινε. Στα 22 μου χρόνια, μετά από αμέτρητες ώρες που έχω παίξει και έχω παρακολουθήσει μπάσκετ όλων των κατηγοριών και διοργανώσεων, η γνώση μου γύρω από το παιχνίδι άγγιζε το μηδέν.

Ο τρόπος που ανέλυε κάθε λεπτομέρεια ο Ζοτς, ο τρόπος που πρέπει να ρολαρει ο ψηλός μετά το σκριν από τον κοουτς Χριστόπουλο και η μετάδοση της γνώσης του Δημήτρη Ιτουδη ήταν η απόδειξη ότι το μπάσκετ πολλοί το βλέπουν, και λίγοι το καταλαβαίνουν.

Κάθε σκριν έχει ένα σωρό διαφορετικές αντιμετωπίσεις που με γυμνό και απαίδευτο μάτι μοιάζουν ίδιες αλλά η ροή της φάσης αλλάζει ανάλογα με την άμυνα που έχει επιλέξει ο εκάστοτε προπονητής. Κάθε παραμικρή κίνηση έχει την αξία της, και δεν γίνεται απλά για να γεμίζει το πινακακι.

Αλλά η γοητεία είναι σε κάθε κίνηση που δεν γίνεται ή εκούσια αργεί, δίνοντας στην επίθεση τον χώρο και τον χρόνο για μια σωστή εκτέλεση. Κάθε ένας από εμάς κάθεται και παρακολουθεί ένα παιχνίδι και κάνει χίλιες δυο αναλύσεις στο μυαλό του νομίζοντας ότι το μπάσκετ είναι δύο σκριν και ένα σουτ, χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί το μεγαλείο της προσποίησης ή μιας κίνησης ενός παίκτη που ξέρει ότι βάσει συστήματος δεν θα πάρει ποτέ την πάσα.

Στο μπάσκετ ευτυχώς κάθε πράγμα είναι σχεδιασμένο, και οι λάτρεις του παιχνιδιού που μπαίνουν πιο βαθιά στο άθλημα βλέπουν μια δυναμική παρτίδα σκάκι. Το ρίσκο στην άμυνα, όταν ξέρεις δηλαδή τι δεν μπορεί να κάνει ο αντίπαλός σου και του το δίνεις ελεύθερο είναι ίσως το συναρπαστικότερο και πιο θρασύ κομμάτι του παιχνιδιού. 

Καλό είναι λοιπόν όσοι αγαπάμε το παιχνίδι να το κατανοήσουμε, γιατί πραγματικά όσο περισσότερο το καταλάβει κανείς τόσο περισσότερο θα το λατρέψει, και τόσο ευκολότερα θα μπορεί να το παρακολουθήσει.

 Γιατί για κάποιους από εμάς είναι το ομορφότερο άθλημα στον κόσμο.

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: Κλάτενμπεργκ: “Δίνετε 50-100 ευρώ σε δημοσιογράφους για να σας προστατεύουν”

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΒΟΛΑΣ