Η αλλαγή συστήματος φέρνει την άνοιξη;

Το κατάφερε και αυτό ο φετινός Π.Α.Ο.Κ. . Ισοπαλία εντός έδρας με την Ομόνοια, στο θεωρητικά πιο εύκολο ματς του ομίλου.Και ξαφνικά όλοι βρήκαμε το φως μας και καταλάβαμε πως πρέπει να γίνει αλλαγή συστήματος.

 Προσωπικά ποτέ δε συμπαθούσα τους προπονητές που ρίχνουν το φταίξιμο στους παίκτες. Γιατί αυτό έκανε ο Φερέιρα λέγοντας πως μερικοί πρέπει να τρέχουν παραπάνω.

Γενικά οι δηλώσεις που κάνει βγάζουν έναν εκνευρισμό. Δίνουν την εικόνα ενός ανθρώπου που δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της ομάδας του.

Ο Πορτογάλος τεχνικός ήρθε με περγαμηνές και φιλοδοξίες στη Τούμπα, αλλά μέχρι στιγμής περνά σταθερά κάτω από τον πήχη. Το γιατί δε του βγαίνει το σύστημα με τους 3 πίσω έχει πολλές εξηγήσεις. Πρώτα από όλα σε τέτοιου τύπου προσέγγιση ενός αγώνα , είναι απαραίτητο να έχεις ένα στόπερ που να μπορεί να κατεβάσει τη μπάλα και συμμετάσχει στο build up. Τέτοιο παίκτη η ομάδα δεν έχει.

 Δεύτερον επιθετικά παίζει σχεδόν μονόπλευρα δίνοντας τη μπάλα στο Γιαννούλη και περιμένοντας από κει να γίνει κάτι καλό. Ο αντίπαλος αργά ή γρήγορα το αντιλαμβάνεται, στέλνει έξτρα παίκτη και ο Δικέφαλος μπλοκάρει (χαρακτηριστικό το δεύτερο ματς με Κράσνονταρ).

Τρίτον , του λείπει ένα φορ με το εύκολο γκολ, ώστε να ξεκλειδώνει τα παιχνίδια από το ξεκίνημα (ο Τσόλακ μέχρι στιγμής είναι αρνητικός). Τέταρτον δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ελάχιστες ομάδες επιλέγουν αυτή την τακτική . Είναι από τα πιο απαιτητικά συστήματα που υπάρχουν καθώς απαιτεί πολλά τρεξίματα από τους παίκτες που αγωνίζονται από τη μέση και μπροστά γιατί αλλιώς η ομάδα θα κινδυνεύσει με διασυρμό.

Πολλά τρεξίματα συνεπάγεται και βάθος πάγκου για να βγει αξιοπρεπώς η χρονιά. Τέτοιο βάθος ο φετινός Π.Α.Ο.Κ. ούτε κατά προσέγγιση διαθέτει. Επομένως, αν ο Αμπέλ επιμείνει ,ο δικέφαλος θα ολοκληρώσει τη χρονιά μετρώντας θλάσεις.

Αρκεί όμως μια αλλαγή συστήματος; Είναι τελικά τόσο απλό ; Γιατί η αίσθηση που σου δημιουργεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι πως ο αποκλειστικός υπαίτιος της εικόνας της ομάδας είναι ο τρόπος που παρατάσσεται στον αγωνιστικό χώρο.

Πρώτα πρώτα πολλές επιλογές δεν υπάρχουν. Να παίξει με 2 μπροστά για σειρά αγώνων δε γίνεται ,πολύ απλά γιατί διαθέτει μόνο 2 κλασσικά φορ. Εκτός αν αρχίσουν οι αλχημείες. Αλλά για αλχημείες είμαστε τώρα….

Έπειτα για να παίξεις κάτι πρέπει και να το ‘χεις δουλέψει και στην προετοιμασία. Αλλιώς πως θα βγάζουν αυτοματισμούς οι παίκτες…

Η αλλαγή συστήματος λοιπόν έχει αγωνιστικές και πρακτικές(να το αποφασίσει ο προπονητής) δυσκολίες, αποτελεί όμως τη μόνη ρεαλιστική επιλογή για τους ασπρόμαυρους.

Δεν πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί ως πανάκεια . Το να βγάλεις 1 στόπερ και να προσθέσεις 1 κεντρικό χαφ θα βοηθήσει, δε θα λύσει όμως όλα τα προβλήματα.

Ο Π.Α.Ο.Κ. χρειάζεται να απεξαρτηθεί από την απόδοση του Γιαννούλη , να βρει και άλλους τρόπους ανάπτυξης πέρα των πλαγίων μπακ του. Ακόμα σημαντικό ρόλο θα παίξει το αν θα δέσουν τόσοι καινούργιοι παίκτες για να μη μοιάζει ασύνδετη η ομάδα.

Επίσης , ο Δικέφαλος πετάει στον κάλαθο των αχρήστων πολλά πρώτα ημίχρονα και παρουσιάζει κενά διαστήματα .

Όλα αυτά θέλει χρόνο για να διορθωθούν και σίγουρα δε λύνονται με μια απλή αλλαγή συστήματος . Όπου χρόνος βάλτε χαμένοι βαθμοί και αγωνιστικές αποτυχίες…

Η χρονιά δεν είναι χαμένη. Ο Π.Α.Ο.Κ. θεωρητικά είναι ακόμα διεκδικητής των στόχων του . Ο μηδενισμός των πάντων δε βοηθάει .

Έχουν γίνει όμως λάθη. Λάθη με τον Μάτος , τραγική διαχείριση της υπόθεσης Βιεϊρίνια αλλά και αυτής του Μαουρίτσιο. Η τακτική έλα φύγε ξαναέλα ξαναφύγε εξέθεσε τον οργανισμό Π.Α.Ο.Κ. 

Ακόμα , θα πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό πως η αντικατάσταση (τα τελευταία 2 καλοκαίρια) παικτών με 1+ εκατομμύριο ευρώ συμβόλαιο (ετησίως) με ποδοσφαιριστές των οποίων η αμοιβή μετά βίας φτάνει το μισό εκατομμύριο θα φέρει μια αγωνιστική πτώση.

Εξ ορισμού θα συμβεί αυτό , όταν ρίχνεις τόσο το μπάτζετ όσο καλό σκάουτινγκ και να έχεις δε γίνεται να βρεις ίδια ποιότητα με (πολύ) λιγότερα χρήματα.

Η σεζόν είναι μεγάλη και σημασία έχει το Μάη να ‘μαστε καλά που θα ‘λεγε και ο Άγγελος. Για να συμβεί όμως αυτό ο νυν κόουτς των ασπρόμαυρων πρέπει να σταματήσει να βλέπει παντού εχθρούς και να κοιτάξει πως θα διορθώσει τα πράγματα.

Αλλιώς θα υποχρεωθεί αργά η γρήγορα να κουνήσει μαντίλι…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΥ